Re: nie jedzcie mi?sa

od: Jivanmukta <jivanmukta@poczta.onet.pl>

z dn.: 2019-04-15 20:44:49


W dniu 29.08.2017 16:35, Animka pisze:
> W dniu 2017-08-29 o 16:34, Animka pisze:
>> W dniu 2017-08-29 o 10:11, tandoori.curry@gmail.com pisze:
>>> Cała kuchnia hinduska uległa absorbcji / degeneracji / zmiksowaniu z
>>> kulturą Zachodu po przybyciu emigrantów do Europy czy US. Widać to
>>> wyraźnie w drugim czy trzecim pokoleniu hindusów którzy ulegli już
>>> wpływom swoich nowych ojczyzn i dostosowali kuchnię babć i dziadków
>>> do swoich możliwości.
>>> Tak czy inaczej jest to tylko już dalekie echo tego czego można
>>> jeszcze doświadczyć w ojczyźnie curry...))
>>>
>>> Znalazłem dzisiaj przepis na kurczaka w lekkim curry
>>> Podaję go na próbę chociaż jest to tylko tandoori.curry z nazwy.
>>>
>>> http://www.cdkitchen.com/recipes/recs/1160/Easy-Tandoori-Chicken77630.shtml
>>>
>>>
>>> Kurczak tandoori bez wysiłku
>>>
>>> 1 cały kurczak lub kawałki z kością
>>> 2 średnie pokrojone w plasterki czerwone cebule
>>> 2 zielone papryczki chili, posiekane
>>> 4 ząbki czosnku, posiekane
>>> 1 łyżeczka mielonego lub drobno posiekanego świeżego imbiru
>>> 1/4 szklanki oliwy z oliwek
>>> 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
>>> 3/4 łyżeczki mielonej kolendry
>>> 3/4 łyżeczki całych nasion kminku
>>> sól i pieprz, do smaku
>>>
>>> Oczyścić i usunąć skórę z kurczaka. Jeśli używasz całego kurczaka,
>>> pokroić na kawałki. Nakłóć kurczaka widelcem, lub nożem i posypać solą.
>>> Zmiksować cebulę, chili, czosnek, imbir i wszystkie pozostałe
>>> składniki w blenderze na gładką pastę.
>>> Włożyć kawałki kurczaka z marynatą do dużej miski z pokrywką. Upewnij
>>> się, że wszystkie kawałki są pokryte marynatą. Przykryć pokrywką i
>>> zostawić w lodówce na przynajmniej 3 godziny, najlepiej na noc.
>>> Grillować lub smażyć do miękkości.
>>> Podawać z mizerią lub słonym jogurtem i frytkami.(moje)
>>>
>>> Może zainspiruje to Państwa do różnych prób i nowych odkryć kulinarnych.
>>> Wątek jest o ahinsie czyli nie wywieraniu przemocy i w tym sensie
>>> popełniam grzech. Sorry Jivanmukta..
>>> pozdrawiam wszystkich
>>>
>> Jak mam robic juz kurczaka to posolę, posypuję go sypką papryką oraz
>> przyprawą do kurczaka (taką w torebkach ze sklepu).
>> Podsmażam na masełku, potem duszę. Od razu. Nic nie kiszę.
>>
> Albo piekę w piekarniku bez podsmażania.

Lubicie kurczaki? To poczytajcie: https://frankenkurczak.pl/


---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe Avast.
https://www.avast.com/antivirus

.

MM