Re: domowe wino wytrawne

od: =?UTF-8?Q?Jaros=C5=82aw?= =?UTF-8?Q?_Soko=C5=82owski?=

z dn.: 2019-12-01 14:51:20


Pan Stefan napisał:

>> Czy w warunkach domowych jest to wykonalne ze składników takich
>> jak np. jabłka? No i żeby alkoholu było tak z min. 12%?
>
> da się i to bez większych trudności
> https://www.przepis-kulinarny.pl/wino-z-jablek-id2145.html

Przeczytałem. Ten przepis-kulinarny potwierdza to, co było w pierwszej
odpowiedzi w tym wątku. Wymienione są składniki:

- 10 litrów soku/moszczu z jabłek
- 2,73 litra wody
- 3,6 kg cukru
- drożdże winiarskie

Dla porównania sięgnijmy do historii, do Polski Jagiellonów. Znana data,
rok 1410, to nie tylko bitwa pod Grunwaledem, ale też receptura na zacier
do bimbru:

- 10 litrów wody z leśnego potoku
- 4 kg cukru
- 10 dag drożdży

Różnica taka, że jedna z czterech torebek cukru została zastąpiona sokiem
z jabłek. Nie wiem co to takiego to wino "sztuczne sklepowe" wymienione w
przepisie, być może chodzi o wino marki "Czar sołtysa", którego receptura
może odbiegać od naturalngo procesu produkcji zacieru na księżycówkę.

--
Jarek
.

MM