Re: domowe wino wytrawne

od: Marcin Debowski <agatek@INVALID.zoho.com>

z dn.: 2019-12-02 00:33:07


On 2019-12-01, Jarosław Sokołowski <jaros@lasek.waw.pl> wrote:
> Pan Stefan napisał:
>
>>> Czy w warunkach domowych jest to wykonalne ze składników takich
>>> jak np. jabłka? No i żeby alkoholu było tak z min. 12%?
>>
>> da się i to bez większych trudności
>> https://www.przepis-kulinarny.pl/wino-z-jablek-id2145.html
>
> Przeczytałem. Ten przepis-kulinarny potwierdza to, co było w pierwszej
> odpowiedzi w tym wątku. Wymienione są składniki:
>
> - 10 litrów soku/moszczu z jabłek
> - 2,73 litra wody
> - 3,6 kg cukru
> - drożdże winiarskie

Kupiłem raz przez pomyłkę jakieś słodkie, acz nie czar sołtysa,
cholerstwo (Carlo Rossi zdaje się). Szkoda mi było wylać więc dodałem na
próbę drożdży winiarskich. Zaczeło miło bąbelkować, potem mniej, niby
wszystko jak nalezy. Co z tego skoro po 2-3 miesiącach nadal był to
słodki ulep.

Tam było 11-12% alk., drożdze miały zdaje sie limit do 18%. Poguglałem i
słodkie to jakieś 8g cukru na 100ml czyli ca 60g cukru do zjedzenia co
powinno zwiększyć % do ~15. Co mogło pójść nie tak?

--
Marcin
.

MM