Re: ogorki duzo solne

od: Marcin Debowski <agatek@INVALID.zoho.com>

z dn.: 2020-10-12 13:27:56


On 2020-10-12, FEniks <xxx@poczta.fm> wrote:
> W dniu 12.10.2020 o 12:14, Marcin Debowski pisze:
>> Jak sie robi takie typowe ogórki kiszone, które można dostać w kazdym
>> supermarkecie? NIEmałosolne znaczy. Tam jest po prostu więcej soli
>> dodane czy jak?
>>
>
> Soli daje się tyle samo, ale więcej czasu w solance spędzają, więc siłą
> rzeczy są bardziej słone.

Wszstkie przepisy, które widziałem mają istonie z grubsza tyle samo
soli... ca 1 łyżka soli na 1l wody do ogórasów. Ale coś mi się nie
zgadza, bo w tym litrze woda jest i może tak słona jak wspomniane ogórki
z beczki z marketu, ale tu przeciez jeszcze wchodzą ogórki, czyli jakby
tę wodę finalnie rozcienczyć 2-3x. No chyba, że te ogórki wchłaniają sól
z wody bardziej niż wynika to z prostego zmieszania roztworów (stanu
równowagi dyfuzyjnej pomiędzy ogórkami a zalewą), co z lekka brzmi mi
dziwnie.

--
Marcin
.

MM