Re: ogorki duzo solne

od: FEniks <xxx@poczta.fm>

z dn.: 2020-10-12 15:28:25


W dniu 12.10.2020 o 13:27, Marcin Debowski pisze:
> On 2020-10-12, FEniks <xxx@poczta.fm> wrote:
>> W dniu 12.10.2020 o 12:14, Marcin Debowski pisze:
>>> Jak sie robi takie typowe ogórki kiszone, które można dostać w kazdym
>>> supermarkecie? NIEmałosolne znaczy. Tam jest po prostu więcej soli
>>> dodane czy jak?
>>>
>> Soli daje się tyle samo, ale więcej czasu w solance spędzają, więc siłą
>> rzeczy są bardziej słone.
> Wszstkie przepisy, które widziałem mają istonie z grubsza tyle samo
> soli... ca 1 łyżka soli na 1l wody do ogórasów. Ale coś mi się nie
> zgadza, bo w tym litrze woda jest i może tak słona jak wspomniane ogórki
> z beczki z marketu


Naprawdę z aż taką dokładnością potrafisz ocenić poziom słoności,
wziąwszy też poprawkę na zmianę smaku spowodowaną ukiszeniem i innymi
przyprawami? To gratuluję. :-)

> , ale tu przeciez jeszcze wchodzą ogórki, czyli jakby
> tę wodę finalnie rozcienczyć 2-3x. No chyba, że te ogórki wchłaniają sól
> z wody bardziej niż wynika to z prostego zmieszania roztworów (stanu
> równowagi dyfuzyjnej pomiędzy ogórkami a zalewą), co z lekka brzmi mi
> dziwnie.


Wg mnie wynika dokładnie z tej równowagi dyfuzyjnej - im dłużej ogórki
stoją w zalewie, tym więcej soli wciągną. Ewentualnie producenci
supermarketowi dodają nieco więcej soli do zalewy, tak też może być.
Zresztą ilość soli na litr wody w przepisach waha się od 1 do 2 na litr,
z tego co zauważyłam. Wszystko zależy od upodobań kiszącego. No i trzeba
wziąć też pod uwagę udział innych przypraw - czosnku, chrzanu - które
mają wpływ na smak, w tym na odczucie słoności. Nie jestem fanką
małosolnych, to dokładnie nie wiem, ale z jakiejś przyprawy można
zrezygnować przy kiszeniu na krótką metę, chyba z chrzanu.

Ewa

.

MM