<- Ciastka półkruche wyciskane przez maszynkęLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCiastka z pianką i jagodami ->

PDF Drukuj

Ciastka rumowe

Dodano: 2010-01-01 14:34:37
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1618 razy.




Ciasto:
8 jajek
15 dag mÄ…ki krupczatki
15 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1,5 dag cukru waniliowego
sól

do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny,
2 łyżki bułki tartej

krem:
25 dag masła
2 jajka
4 łyżki cukru
1,5 dag cukru waniliowego
75 ml rumu

poncz:
75 ml rumu
1/3 szklanki mocnej esencji herbacianej

polewa:
10 łyżek cukru
2 łyżki kakao
12 dag margaryny
10 kostek czekolady

Przygotowanie ciasta: Jajka umyć, oddzielić żółtka od biaÅ‚ek. BiaÅ‚ka ubić ze szczyptÄ… soli oraz 8 Å‚yżkami wody na pianÄ™. Do piany, nadal ubijajÄ…c, dodawać po żółtku, Å‚yżce cukru oraz cukier waniliowy aż masa bÄ™dzie sztywna. MÄ…kÄ™, kakao i proszek do pieczenia przesiać, dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. FormÄ™ do pieczenia (25 x 35 cm) wyÅ‚ożyć papierem, a papier wysmarować margarynÄ… i wysypać buÅ‚kÄ… tartÄ…. Ciasto wlać do formy i piec 35-40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. FormÄ™ z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika, poÅ‚ożyć do góry dnem na czystej Å›ciereczce i zostawić do wystygniÄ™cia. NastÄ™pnie odwrócić jÄ…, okroić nożem boki ciasta, wyjąć ciasto z formy i zdjąć papier. Przekroić placek na pół.
Przygotowanie ponczu: Połączyć esencję herbacianą z rumem, tak aby ponczu było 1/2 szklanki. Nasączyć nim połowę placka, zużywając do tego połowę ponczu. Resztą ponczu nasączyć drugą połowę placka.
Przygotowanie polewy: Margarynę, cukier, 6 łyżek wody połączyć w garnku i zagotować, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i nadal mieszać, aż czekolada rozpuści się i powstanie jednolita masa.
Przygotowanie kremu: Masło utrzeć na puch. Jajka ubić z cukrem na gęstą masę i połączyć z masłem. Dodać rum, cukier waniliowy i utrzeć na gładki krem.
Odłożyć 3 łyżki kremu, a pozostałym kremem posmarować bardziej nasączoną połówkę placka. Na niej położyć drugą połówkę, cienko posmarować ją odłożonym kremem i polać ostudzoną polewą czekoladową. Ciasto wstawić na 1 godziną do lodówki. Kroić na kwadraty i każdy z nich dekorować bitą śmietaną.



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności