<- Odświeżanie bab drożdżowychLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaOponki - przepis Cioci Anieli ->

PDF Drukuj

OMLECIKI Z KREMEM

Dodano: 2010-01-01 14:34:37
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1472 razy.





2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
1/2 łyżki cukru waniliowego
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
margaryna do wysmarowania blachy

Jajka umyć, oddzielić żółtka od biaÅ‚ek. BiaÅ‚ka ubić na sztywnÄ… pianÄ™, stopniowo wsypujÄ…c cukier i cukier waniliowy. NastÄ™pnie dodawać na przemian żółtka i mÄ…kÄ™ z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszajÄ…c. Ciasto wylewać Å‚yżkÄ… na pÅ‚askÄ…, wysmarowanÄ… margarynÄ… blachÄ™, formujÄ…c z niego koÅ‚a o Å›rednicy okoÅ‚o 10 cm. Piec okoÅ‚o 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. CiepÅ‚e ciasto przenosić na lniane Å›ciereczki posypane cukrem pudrem, delikatnie zÅ‚ożyć na pół i pozostawić do wystygniÄ™cia. Ostudzone ciastka szprycować bitÄ… Å›mietanÄ….


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności