<- PLACEK BRAZYLIJSKILista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPlacek do kawy ->

PDF Drukuj

PLACEK DELIKATNY

Dodano: 2010-01-01 14:34:37
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1450 razy.



2 jaja,
5 łyżek cukru,
1/4 I mleka,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
pół paczki cukru waniliowego,
2-3 listki białej żelatyny,
marmolada,
biszkopty.

Utrzeć jaja z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę ziemniaczaną i zetrzeć z chłodnym mlekiem na gładką masę. Następnie postawić na ogień i ubijając podgrzewać. Gdy będzie się już prawie gotować, odstawić, dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie i nadal ubijać do stężenia. Następnie wyłożyć na płytkę porcelanową i rozsmarować na grubość ok. 1 1/2 cm. Gdy masa przestygnie posmarować marmoladą i obłożyć biszkoptami.



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności