<- Tort kokosowy z masą kawową
Lista potraw z grupy:
Ciasta, ciastka
Tort kruchy Duchesse ->
PDF
Drukuj
TORT KORZENNY
Dodano: 2010-01-01 14:34:37
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1486 razy.
Ciasto :
12 dag tłuszczu
2 jaja
35 dag cukru
1 szklanka mleka
32 dag mąki
sól
1 proszek spulchniający
1 łyżeczka cynamonu
masło do smarowania formy
gałka muszkatołowa
Nadzienie:
6 dag masła
30 dag cukru pudru
2 łyżki kakao
3 łyżki zmielonej kawy
Szczelną tortownicę posmarować masłem. Sporządzić ciasto: Tłuszcz utrzeć, dodać po jednym jaju, cukier, mleko, rozetrzeć starannie. Dodać resztę składników, wymieszać łopatką. Ciasto wyłożyć do tortownicy, upiec (1 godz.) w dobrze ogrzanym piekarniku. Sporządzić nadzienie: Utrzeć masła dodając po trochu cukier, kakao i zmieloną kawę. Tort ostudzić, wierzch i boki posmarować nadzieniem, przenieść na 3 nożach na półmisek tortowy, przybrać.
Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach
MM
Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności