Ciasto kruche:
28 dag mąki
25 dag masła
9 dag cukru w mączce
3 żółtka surowe
Masa morelowa (różana):
4 białka
15 dag cukru w mączce
20 dag marmolady morelowej lub 5 dag konserwy z płatków róży z cukrem
kwasek cytrynowy do smaku
Masło z mąką posiekać, wymieszać z cukrem. Dodać żółtka, zagnieść ciasta, odstawić. Ciasto podzielić na 5 równych części i upiec kolejno 5 placków kruchych w tej samej tortownicy na jasnozłoty kolor. Sporządzić nadzienie: Ubić pianę, wymieszać z cukrem i ucierać dodając gorącą marmoladę morelową lub rozgrzaną konserwę z płatków róży utartej z cukrem i rozpuszczony kwasek do smaku. Upieczone krążki przekładać tym nadzieniem, posmarować nim także wierzch i boki tortu. Tort wyłożyć na talerz tortowy. Podawać następnego dnia, gdy placki pod pianą nieco zwilgotnieją.