<- Mazurek z kruchego ciastaLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaMazurek z maku ->

PDF Drukuj

MAZUREK Z KRUSZONKĄ

Dodano: 2010-01-01 14:34:37
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1469 razy.



40 dag mąki
mleko
25 dag tłuszczu (masła i margaryny ze smalcem)
2/3 proszku spulchniającego
30 dag marmolady
3 żółtka
2 dag cukru z wanilią do posypania
12 dag cukru pudru

Masło z mąką posiekać, dodać proszek i cukier, wymieszać, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Połowę ciasta rozwałkować na placek 1/2 palca grubości, wyłożyć na blachę, posmarować marmoladą. Drugą połowę ciasta zetrzeć na tarce o dużych okach, przesuwając nad plackiem tak, aby kruszonka spadając, równomiernie pokryła całą powierzchnię. Ciasto upiec na kolor złoty, oprószyć lekko cukrem, a gdy trochę przestygnie, krajać prostokątne kawałki (3 X 7 cm).


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności