<- Babka drożdżowa (rosnąca w wodzie)Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBabka gotowana ->

PDF Drukuj

Babka drożdżowa świąteczna

Dodano: 2010-01-01 14:34:37
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1757 razy.



Rozczyn:
9 dag drożdży
3 dag cukru
1/4 l. mleka
Ciasto:
30 żółtek
40 dag cukru
1 kg mąki pszennej gładkiej
sól
50 dag masła stopionego sklarowanego
kilka gorzkich migdałów
1/2 laski wanilii
8 dag rodzynków
masło do smarowania formy
cukier z waniliÄ… do posypania lub lukier waniliowy

Przygotować dwie wysokie formy kamienne do babek, wysmarować masÅ‚em, wysypać mÄ…kÄ…. Sparzyć, zemleć gorzkie migdaÅ‚y. Umyć i osuszyć rodzynki. Zarobić rozczyn, postawić do wyroÅ›niÄ™cia. Ubić żółtka bez cukru na parze, ostudzić mieszajÄ…c, do żółtek Dodać wyroÅ›niÄ™ty rozczyn, rozmieszać, dodać cukier, sól, waniliÄ™, gorzkie migdaÅ‚y oraz ogrzanÄ… mÄ…kÄ™; ciasto zarobić rÄ™kÄ…. Gdy skÅ‚adniki siÄ™ poÅ‚Ä…czÄ…, dodawać powoli sklarowane masÅ‚o; ciasto wyrabiać 1/2 godz. na każde 1/2 kg mÄ…ki (1/2 godz. x 2). Dodać rodzynki. wyrobione ciasto pozostawić do powolnego wyrastania. wyroÅ›niÄ™te ciasto naÅ‚ożyć do poÅ‚owy wysokoÅ›ci formy, pozostawić do powtórnego wyrastania. Po wyroÅ›niÄ™ciu wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika (180° ), upiec (3/4 godz.). Ciasto wyjąć, a gdy trochÄ™ ostygnie, wyÅ‚ożyć ostrożnie z formy, posypać cukrem z waniliÄ… (lub polukrować po ostudzeniu ciasta), studzić powoli, opierajÄ…c o brzeg stolnicy. BabkÄ™ podawać nastÄ™pnego dnia krajÄ…c w poprzeczne, okrÄ…gÅ‚e kawaÅ‚ki, gruboÅ›ci 1 1/2 cm.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności