<- "PASCHA"Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaAmbasador 1 ->

PDF Drukuj

Albertki

Dodano: 2010-01-01 14:34:37
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 2136 razy.



3 dag masła
1 jajo
12 dag cukru
1/4 szklanki śmietany lub mleka
25 dag mąki pszennej
6 dag mąki ziemniaczanej
1/2 dag sody oczyszczonej
mąka do posypania blachy

Utrzeć masło w misce, dodać jaja, rozrzedzić śmietaną (kwaśnym mlekiem). Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, zmieszać razem na stolnicy, zrobić dołek, wlać masło z jajem i śmietaną, zagnieść ciasto, wyrobić starannie, dodać sody. Wałkować dość cienko, pokłuć całe ciasto, wykrawać foremkami prostokątnymi lub kwadratowymi. Blachę posmarować, układać ciastka jedne koło drugich, upiec na złoty kolor.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności