35 dag wiśni
2-3 dag żelatyny
25 dag cukru
3 łyżki wrzącej wody
3/4 litra wrzącej wody
Wiśnie przebrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, ugotować, odcedzić, odciskając lekko, lecz nie przecierając owoców. Do wywaru z wiśni dodać cukier, zagotować. Opłukać, namoczyć żelatynę, dodać wrzącą wodę i rozpuścić żelatynę mieszając; jeżeli rozpuszcza się źle, podgrzać ją. Rozpuszczoną żelatynę włożyć do wywaru z wiśni, wymieszać powoli I starannie, aby żelatynę równomiernie rozprowadzić, galaretkę wlać do szklanej salaterki, ostudzić. Sporządzić na kilka godzin przed podaniem. Podawać z herbatnikami. W ten sam sposób i z tej samej proporcji sporządzić galaretkę gotowaną z porzeczek, malin itp.