50 dkg kwaśnych jabłek
4 białka (piana)
ok. 20 dkg cukru
2 dkg masła do smarowania półmiska
skórka cytrynowa
JabÅ‚ka opÅ‚ukać, uÅ‚ożyć ciasno w rondlu i upiec w Å›rednio nagrzanym piekarniku. OgniotrwaÅ‚y półmisek posmarować masÅ‚em. Ubić pianÄ™, wmieszać jÄ… (rózgowÄ… trzepaczkÄ… do ubijania) do gorÄ…cej marmolady; gdy siÄ™ poÅ‚Ä…czy, odstawić z pÅ‚yty, przyprawić skórkÄ… cytrynowÄ…. MasÄ™ wyÅ‚ożyć Å‚yżkÄ… spiÄ™trzajÄ…c jÄ… na półmisku ogniotrwaÅ‚ym, ustawić na blasze i wÅ‚ożyć do gorÄ…cego piekarnika (ok. 220°C). Gdy suflet wyroÅ›nie i powierzchnia jego lekko zrumieni siÄ™ (ok. 20 min j, podawać wprost z pieca, gdyż suflet stygnÄ…c szybko opada.