Ciasto:
50 dag mąki
20 dag smalcu gęsiego lub wieprzowego
15 dag cukru
3 gotowane żółtka
kilka łyżek wytrawnego wina białego
8 łyżek miodu
1 surowe jajko do smarowania
Nadzienie:
30 dag wyłuskanych orzechów
smażona skórka pomarańczowa
pół łyżeczki mielonych goździków
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
otarta skórka z 1 cytryny
Z podanych składników zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz., aby "odpoczęło". Orzechy zemleć i wymieszać z resztą podanych składników. Ciasto podzielić na 6-8 części i każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na prostokątach ciasta układać wałeczki nadzienia i zwinąć roladki. Ułożyć je na suchej blasze, każdą roladkę przekłuć w kilku miejscach patyczkiem i dwukrotnie posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w gorącym piekarniku przez ok. 30 min.