Kuchnia z szybkowaru
3-4 szklanki ugotowanego do miękkości ryżu
najlepiej na mleku (1 szklanka ryżu, 3 szklanki mleka, 3 dag masła, szczypta soli, ogrzewać w szybkowarze 15 min)
1 opakowanie twarożku homogenizowanego
4 jaja
0,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
starta skórka z 1 cytryny lub 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej
sól do smaku
margaryna i tarta bułka do formy
sok lub syrop owocowy do polania
Źółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać cukier waniliowy, szczyptę soli, otartą skórkę z cytryny, wymieszać z twarożkiem, a następnie z ryżem. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać ostrożnie z resztą masy. Formę budyniową wysmarować margaryną, wysypać tartą bułką, napełnić masą, po czym wstawić do szybkowaru, do którego wlać 1-2 szklanki wody. Formę budyniową przykryć, szybkowar zamknąć i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wyjąć formę budyniową, okroić nożem, masę wyłożyć na okrągły półmisek. Podawać polany syropem owocowym.