Kuchnia chińska
kaczka o wadze 2 kg
8-12 ziarenek chińskiego pieprzu lub rozgniecionego pieprzu czarnego
12 ziarenek kopru włoskiego
1 łyżeczka cynamonu
2 cebule dymki
2 plasterki świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
2 łyżki cukru
1 szklanka sosu sojowego
3 łyżki czystej wódki
1 łyżka oleju sezamowego lub arachidowego
Usunąć tłuszcz przy otworze jamy brzusznej. Kaczkę dokładnie wypłukać wodą, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 min, zebrać szumowiny, gotować dalsze 10 min. Wyjąć kaczkę, starannie wypłukać pod bieżącą wodą. Wywar zagotować, włożyć kaczkę, dodać pozostałe składniki oprócz oleju, gotować na małym ogniu 1 godz. i 45 min. Kaczkę wyjąć, ostudzić, posmarować olejem. Podawać na zimno w całości.
Proporcje: dla 6-8 osób - na przekąskę