Kuchnia z szybkowaru
1 młoda kaczka (około 1 kg)
1 brukiew
6 łyżek oleju (np. sojowego)
2-3 szklanki wody
3 kawałki cukru
na czubek noża kwasu cytrynowego lub sok z cytryny
kilka kropel olejku pomarańczowego
szczypta tymianku lub macierzanki
sól i pieprz do smaku
Oczyszczoną brukiew pokroić na duże kawałki, np. ósemki. Rozgrzać w szybkowarze olej, obrumienić na nim kaczkę, następnie wrzucić 2 kawałki cukru, brukiew, tymianek, posolić i popieprzyć, wlać wodę z rozpuszczonym kwaskiem i olejek pomarańczowy. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przez kilka minut po otwarciu szybkowaru odparowywać nadmiar płynu. Sprawdzić smak, być może trzeba będzie dodać nieco olejku pomarańczowego.