Kuchnia z szybkowaru
1 kura (około 2 kg)
15 dag kiełbasy
5 czerstwych kajzerek (około 20 dag)
2 jaja
2 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki
25 dag kapusty włoskiej
2 marchwie
2 kalarepki
4 kartofle
kawałek selera
1 goździk
6 dag masła
2 łyżki tartej bułki
mleko do namoczenia czerstwej bułki
sól i pieprz do smaku
Przepuścić przez maszynkę podróbki z kury, kiełbasę i namoczoną, a potem odciśniętą bułkę. Posiekać drobno natkę i czosnek, wymieszać ze zmieloną masą, dodając sól i pieprz oraz jaja. Nadziać tym farszem sprawioną kurę, a otwór zaszyć lub dokładnie spiąć szpilkami. Włożyć kurę, goździk i oczyszczone warzywa do szybkowaru, zalać wodą tak, by wszystko było nią pokryte (uwaga płynu nie może być więcej niż dwie trzecie objętości, więc szybkowar musi być duży), posolić. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 50 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać kurę , otoczoną warzywami polanymi tartą bułką zrumienioną z masłem (bułkę zrumienia się na suchej patelni i dodaje surowe masło).