Kuchnia włoska
8 przepiórek
200 g ryżu
8 plasterków słoniny
80 g masła
60 g tartego parmezanu
10 g mąki
1 gałązka bazylii
1 gałązka szałwii
1 gałązka zielonej pietruszki i 1 seler naciowy
3 łyżki wazowe rosołu
1 kieliszek wina marsala
30 g białych trufli w plasterkach
sól
pieprz
Przepiórki oczyścić, umyć, obłożyć plasterkami słoniny i obwiązać, a następnie włożyć do rondla z 10 g masła i całymi gałązkami ziół. Przyprawić solą, pieprzem i dusić na małym ogniu, dolewając stopniowo wino. W tym czasie w innym rondelku rozpuścić masło, zagęścić je mąką i zalać rosołem; podgrzać i dobrze wymieszać, a następnie przelać do rondla z przepiórkami i dusić jeszcze 15 minut. Gotowe przepiórki wyjąć z rondla i trzymać w cieple, aby pozostały gorące. Z sosu usunąć gałązki ziół, zebrać tłuszcz i sos przecedzić. Ryż ugotować, odcedzić i dokładnie wymieszać z resztą masła i parmezanem. Przepiórki podawać ułożone na ryżu, polane gorącym sosem i posypane plasterkami trufli.