Kuchnia z szybkowaru
1 kg sarniny
6 dag masła
1 kg winnych jabłek,
sól i pieprz do smaku;
0,5 szklanki wody
Zaprawa:
1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
1 duża cebula
1 łyżka oleju
1 łyżka octu
1 listek laurowy
1 łyżeczka cukru
10 ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren jałowca
Na 2-3 dni przed przyrządzeniem pieczeni zrobić zaprawę. zetrzeć na tarce do jarzyn warzywa, zemleć pieprz, ziele angielskie i jałowiec, wszystko razem ugnieść tak, by puściło sok, dodać olej, cukier, ocet i pokruszony listek laurowy. Obłożyć tym mięso i odstawić w chłodne miejsce. Przed przyrządzeniem wyjąć mięso z zaprawy, osuszyć w ściereczce. W szybkowarze ; rozgrzać masło, obrumienić na nim sarninę, posolić i popieprzyć. Obłożyć połówkami oczyszczonych z gniazd nasiennych ` jabłek i wlać wodę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 40 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.