40 dag białego chudego sera
30 dag porów
4 łyżki umytej, drobno posiekanej rzeżuchy
1 łyżka oliwy lub oleju
1 łyżka sosu sojowego lub zaprawy do zup typu maggi
sok cytrynowy lub ocet owocowy
1 ząbek czosnku
sól
Ser pokrajać w kostkę. Pory oczyścić, przyciąć stwardniałe części zielone, umyć bardzo starannie, sprawdzając, czy pomiędzy zewnętrznymi liśćmi nie pozostały resztki ziemi. Osączyć. Oliwą lub olej rozetrzeć z sosem sojowym i sokiem cytrynowym lub winnym octem. Rozprowadzić 3-4 łyżkami chłodnej przegotowanej wody, dodać roztarty czosnek. Pory pokrajać w cienką słomkę, wymieszać z przygotowanym sosem a następnie z pokrajanym serem i rzeżuchą. Wyłożyć na salaterkę. Podawać bez dodatków lub z pieczywem chrupkim.