Kuchnia z szybkowaru
3 marchwie (20 dag)
kawałek selera (20 dag)
kawałek kapusty włoskiej (20 dag)
3-4 duże kartofle (30 dag)
16 małych cebulek
najlepiej szalotek
5 dag tłuszczu
2 łyżki siekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Wszystkie warzywa oczyścić i pokroić na dość duże kawałki, tylko cebulki pozostawić niekrojone. Marchew i cebulki obsmażyć na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, dodać pozostałe warzywa, zalać osoloną wodą. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po ugotowaniu doprawić jeszcze solą oraz pieprzem, wymieszać z 1 łyżką natki, pozostałą natką posypać po wierzchu przed podaniem.
Uwaga. Potrawa zyskuje na smaku, gdy włoską kapustę i obsmażone cebulki dodaje się w połowie gotowania, czyli po 8 minutach ogrzewania szybkowaru należy go otworzyć,
włożyć te warzywa, szybkowar zamknąć i ogrzewać jeszcze 7 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.