Kuchnia z szybkowaru
50 dag papryki czerwonej lub zielonej
50 dog ogórków lub bakłażanów
50 dag pomidorów
4 łyżki oleju
5 ząbków czosnku
1 łyżka siekanej natki pietruszki
0,5 szklanki wody
sól
cukier i pieprz do smaku
Oczyszczone strąki papryki, obrane ogórki oraz pozbawione skórki pomidory (zanurzone na chwilę we wrzątku łatwo się obierają) pokroić w dość duże kawałki, włożyć do szybkowaru, wlać olej i wodę, posypać solą, cukrem i pieprzem. Ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po ugotowaniu doprawić pieprzem (i jeżeli jeszcze trzeba, to solą i cukrem), posypać z wierzchu natką pietruszki.
Uwaga. Jeżeli jednocześnie wstawimy do szybkowaru ryż w nieperforowanej wkładce, powstanie pełne danie kolacyjne.