Kuchnia z szybkowaru
50 dag kartofli
25 dog fasolki szparagowej
20 dag selera
20 dag pomidorów
2 cebule
5 dag tłuszczu
50 dag filetów z dorsza
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 szklanka wody; sól
pieprz i kwasek cytrynowy do smaku
Warzywa oczyścić, pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Filety pokroić na kawałki, skropić kwaskiem cytrynowym, oprószyć pieprzem. Rozgrzać w szybkowarze tłuszcz, przysmażyć na nim pokrojoną w plasterki cebulę, a gdy zacznie się rumienić wyłożyć na nią pokrojoną fasolkę, starte na tarce do jarzyn selery, na to rybę, a następnie pokrojone w plasterki kartofle i w ćwiartki pomidory. Posolić, wlać wodę, zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przed podaniem posypać natką pietruszki.