1,20 kg ziemniaków,
30 dag porów (białe),
2 łyżki tłuszczu,
pół szklanki śmietany,
2 łyżki masła,
4 jaja,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 łyżki tartej bułki,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
imbir,
sól,
5 dag ostrego sera
Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce, pozostawiając kilkanaście plasterków. Pory obrać, poszatkować, następnie dodać tłuszcz i dusić do miękkości. Podlać śmietaną, przestudzić i zemleć w maszynce. Połączyć z ziemniakami. Do masy dodać przyprawy, surowe masło, żółtka, tartą bułkę i dokładnie ucierać. Z białek ubić pianę, lekko wymieszać, dodając mąkę połączyć z całością. Masę kłaść do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej plastrami ziemniaków formy i piec w piekarniku. Podawać z sosem śmietankowym lub pomidorowym, posypać ostrym serem.