Kuchnia chińska
3 szklanki mieszanych wybranych warzyw
pekińska kapusta pokrajana w 5 cm paski
kapusta włoska pokrajana w 5 cm paski
cebula przecięta wzdłuż na pól, pokrajana w 1/4 cm plasterki
kalafior rozdzielony na różyczki
3 łyżki oleju
3 pasterki świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki wody, rosołu lub wywaru l
Warzywa wypłukać, osączyć, osuszyć. Patelnię mocno rozgrzać na dużym ogniu, wlać olej, dodać imbir, smażyć do lekkiego zrumienienia, wyjąć imbir. (Imbir w proszku wsypać na gorący olej, zamieszać). Dodać warzywa, dokładnie mieszając trzymać na ogniu 30 sek. Warzywa posolić, wlać rosół przy brzegu patelni, zamieszać, dusić 2 min na średnim ogniu, wyłączyć gaz, trzymać warzywa pod przykryciem jeszcze minutę. Podawać natychmiast.
Proporcje: dla 2-3 osób