Kuchnia chińska
3 szklanki mieszanych warzyw
sałata pokrajana w 5 cm paski
szpinak z ogonkami pokrajany w 5 cm paski
cukinia lub świeży ogórek przecięte na pół, pokrajane w 1/4 cm plasterki
cienko poszatkowana kapusta, obgotowana, osączona
pieczarki gąski lub boczniaki pokrajane w 1/4 cm plasterki
3 łyżki oleju
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
Olej wlać na dużą gorącą patelnię, rozgrzać, dodać czosnek, mieszając smażyć na ciemnozłoty kolor, wyjąć czosnek. Olej posypać solą, zamieszać, dodać warzywa mieszając smażyć na dużym ogniu około 2 min, aż staną się chrupiące i miękkie, przełożyć na talerz. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 2-3 osób