Kuchnia chińska
25 dag ziemniaków
1/2 szklanki startej marchwi na tarce o średnich oczkach
1/3 szklanki startej białej rzodkiewki (sopel) na tarce o średnich oczkach
1 roztrzepane jajo
2 łyżki wytrawnego białego wina lub czystej wódki
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
2 łyżki posiekanej cebuli dymki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki oleju
słodko-kwaśny sos lub ostry keczup
Ziemniaki ugotować w łupinkach. Przestudzić, obrać skórkę, utłuc, przetrzeć przez sito. Wymieszać z marchwią, rzodkiewką, jajkiem, alkoholem, solą, pieprzem, cebulą dymką i mąką ziemniaczaną, ubić na jednolitą masę. Olej rozgrzać na średnim ogniu, sprawdzić temperaturę. Z masy formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, kłaść po kilka sztuk w gorący olej, smażyć na złoty kolor, osączyć z oleju. Smażyć pozostałe. Gorące kulki polać rozgrzanym słodko-kwaśnym sosem. Serwować jako danie główne lub podawać na gorąco z keczupem na przekąskę.
Proporcje: dla 4 osób - jako danie główne, z ryżem lub dla 8 osób na przekąskę