30 dag młodej cebuli ze szczypiorkiem lub dojrzałych szalotek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki lub innych roślin przyprawowych
1/2 łyżki oliwy lub oleju
sól
przyprawa chilli
Cebulki obrać, opłukać. Młode cebulki lub szalotki pozostawić w całości, szczypior pokrajać. Cebulki włożyć do rondla, posolić, dodać olej, poddusić, w miarę potrzeby podlewając wrzącą wodą. Do prawie miękkich cebulek dodać koncentrat pomidorowy, rozprowadzony kilkoma łyżkami wody. Oprószyć przyprawą chilli, zagotować, dodać szczypior, chwilę poddusić, odstawić, przyprawić do smaku. Wyłożyć na salaterkę, posypać zieleniną. Podawać na gorąco lub na zimno jako dodatek do potraw z mięs, ryb i jajek.