Kuchnia indyjska
1 marchew obrana
1 duży pomidor sparzony, obrany
łyżki masła lub sklarowanego maa ghee
1 łyżeczkę octu (6 proc.)
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/4 średniej główki białej kapusty
Marchew zetrzeć na tarce, pomidory pokrajać w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżki masła, smażyć marchew i pomidory przez 5 min., często mieszając. Przetrzeć usmażone jarzyny przez sito, włożyć do rondla, doprawić solą, pieprzem, octem i cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w1/2 szklance wody, wlać do rondla. Podgrzewać do zagotowania, mieszając. Kapustę umyć; pokrajać w szerokie paski (2 cm). Smażyć na mocno rozgrzanym maśle (2 łyżki) na średnim ogniu przez 5 min., często mieszając. Kapustę polać sosem i dusić przez 5 min. Podawać do mięsa lub z ryżem ugotowanym na sypko.