Kuchnia indyjska
25 dkg pełnotłustego sera
6 łyżek masła lub sklarowanego masła ghae
2 cebule pokrajane w cienkie plasterki
2/3 szklanki wody
1 i1/2 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
1/2 łyżeczki papryki
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki garam masala
Pokrajać ser w dużą kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać masło, smażyć cebulę na złoty kolor, stale mieszając, odstawić. Groszek gotować pod przykryciem przez 3-4 min., odcedzić. Włożyć groszek, ser, paprykę i imbir na patelnię, ostrożnie mieszając smażyć przez 3 min. Wsypać garam masala, delikatnie zamieszać, smażyć dalej przez 2 min. Podawać do mięs, lub jako oddzielne danie z ryżem.
Proporcje dla 3-4 osób jako dodatek do mięs
Proporcje dla 2-3 osób jako oddzielne danie