<- RYŹ Z BANANAMILista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżRYŹ Z MLEKIEM I CYTRYNĄ ->

PDF Drukuj

Ryż z jarzynami

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1097 razy.



Kuchnia meksykańska

1/2 szklanki ryżu
3 łyżki masła lub oleju jadalnego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 duża marchew oskrobana pokrajana w kostkę
1/2 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
1 średnia posiekana cebula
1 rozdrobniony zÄ…bek czosnku
1/2 łyżeczki przyprawy chilli lub sproszkowanej papryki
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki majeranku
3 duże pomidory świeże lub mrożone, sparzone i obrane ze skórek pokrajane w dużą kostkę
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
mały kawałek obranego selera pokrajanego w drobną kostkę
1 szklanka rosołu lub wody z przyprawą maggi (1 łyżeczka)
2 łyżki masła
3 łyżki drobno posiekanej szynki lub mielonki (dowolnie)
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki utartego sera cheddar
WypÅ‚ukany, osÄ…czony ryż wÅ‚ożyć do rondla na rozgrzane masÅ‚o lub olej - mieszajÄ…c, smażyć na maÅ‚ym ogniu na jasnozÅ‚oty kolor. Zdjąć z ognia, dodać wszystkie skÅ‚adniki do ryżu z wyjÄ…tkiem ostatnich czterech. Dobrze wymieszać. Gotować pod szczelnym przykryciem na bardzo maÅ‚ym ogniu przez 25 min. Z rondla przeÅ‚ożyć do wysmarowanego masÅ‚em (1 Å‚yżka) żaroodpornego naczynia. Posypać szynkÄ…, tartÄ… buÅ‚kÄ… i utartym serem, na wierzchu poÅ‚ożyć grudki z pozostaÅ‚ego masÅ‚a. Wstawić do Å›rednio nagrzanego piekarnika (190° C), zapiekać przez 20 min. Podawać w naczyniu w którym przyrzÄ…dzano potrawÄ™ z sosem biaÅ‚ym z zielonÄ… saÅ‚atÄ… w sosie winegret.
Proporcje dla 2-3 osób



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności