Nadzienie:
75 dag płucek
4 dag cebuli
5 dag tłuszczu
liść bobkowy
sól
pieprz
1 bułka czerstwa
Ciasto:
50 dag mąki
1 jajo
3/4 szklanki wody
sól
5 dag słoniny lub masła
Sporządzić nadzienie: płucka udusić do miękkości w małej ilości wody z częścią tłuszczu, cebuli i liściem bobkowym. Bułkę namoczyć w wywarze z płucek, odcisnąć. Cebulę lekko zrumienić z tłuszczem. Mięso zemleć wraz z bułką, dodać smażoną cebulę, sól i pieprz do smaku. Nastawić wodę do ugotowania pierogów. Przygotować tłuszcz do polania ciasta. Zarobić ciasto pierogowe, sporządzić pierogi, ugotować, odcedzić, osączyć, wyłożyć na ogrzany okrągły półmisek. Oblać tłuszczem i zaraz wydawać.