Nadzienie:
50 dag szpinaku z listkami rzodkiewki
2 dag masła
2 dag mąki
1/2 ząbka czosnku
sól
cukier
1 szklanka mleka
Ciasto:
4 żółtka
szklanka mleka
16 dag mąki
sól
1/2 szklanki wody
4 białka (piana)
skórka ze słoniny do smażenia
5 dag masła do odsmażenia
Sporządzić nadzienie: szpinak opłukać, obrać, drobno posiekać. Stopić masło, wsypać mąkę, podsmażyć, zasmażkę rozprowadzić zimnym mlekiem, mieszając zagotować. Włożyć szpinak do zasmażki, zagotować, dodać sól, cukier i czosnek do smaku. Sporządzić ciasto na naleśniki z pianą, usmażyć 15 naleśników. Naleśniki smarować gorącym szpinakiem, składać "w chusteczkę", odgrzać szybko na patelni i zaraz podawać. W ten sam sposób można sporządzić paszteciki ze szpinakiem nowozelandzkim, boćwiną, portulaką, jarmużem mieszanym ze szpinakiem lub marchwią.