Ciasto maślane:
25 dag masła (margaryny)
15 dag mÄ…ki
Ciasto podstawowe:
20 dag mÄ…ki
pół jaja
pół łyżki 6-procentowego octu
żółtko do smarowania ciasta
Nadzienie:
10 parówek
Ciasto francuskie powstaje z poÅ‚Ä…czenia ciasta maÅ›lanego z podstawowym ciastem kluskowym. MÄ…kÄ™ przeznaczonÄ… na ciasto maÅ›lane należy przesiać na stolnicÄ™, dodać masÅ‚o, posiekać i wyrobić na jednolitÄ… masÄ™. Z mÄ…ki, Wody, octu i pół jaja zagnieść ciasto podstawowe, gÄ™ste jak na pierogi, i wyrobić je starannie. WywaÅ‚kować, nadajÄ…c mu ksztaÅ‚t koÅ‚a, na nim uÅ‚ożyć ciasto maÅ›lane, uformowane nożem w prostokÄ…t. Ciasto zÅ‚ożyć w kopertÄ™. WaÅ‚kować je lekko przyciskajÄ…c, nadać formÄ™ prostokÄ…ta, zÅ‚ożyć na 3 części; owinąć w serwetkÄ™, umieÅ›cić w lodówce lub w chÅ‚odnym pomieszczeniu. WaÅ‚kowanie należy powtórzyć 3-4 razy, co 15-20 min. Ciasto wywaÅ‚kować na grubość 1 cm, pokrajać w pasy ostrym nożem i podzielić na prostokÄ…ty. Parówki umyć, obrać z osÅ‚onki, pokrajać na kawaÅ‚ki i zawinąć w prostokÄ…ty z ciasta. UkÅ‚adać na blasze zawiniÄ™ciem do spodu. OchÅ‚odzić, posmarować żółtkiem i upiec w piekarniku w temperaturze 250°C na zÅ‚oty kolor. Z podanej iloÅ›ci skÅ‚adników otrzymuje siÄ™ ok. 30 pasztecików. Podawać na gorÄ…co.