<- Chlebki indyjskieLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżChrupiacy makaron ryzowy ->

PDF Drukuj

Chlebki indyjskie

Dodano: 2010-01-01 17:19:51
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1163 razy.



Kuchnia indyjska
2 szklanki mÄ…ki
1 łyżeczka cukru
5 łyżeczek jogurtu lub zsiadłego mleka
2 łyżki masła
Jogurt podgrzać, wlać mleko, dodać sodÄ™, jajo i stopione masÅ‚o. Przesiać mÄ…kÄ™ i sól, dodać cukier, poÅ‚Ä…czyć z przygotowanym jogurtem. Dodać drożdże, wyrabiać na gÅ‚adkie ciasto (10-15 min) podsypujÄ…c mÄ…kÄ…. Pozostawić w ciepÅ‚ym miejscu pod przykryciem, aż ciasto podwoi swój objÄ™tość (okoÅ‚o godz.). Z ciasta uformować duże kule, rozpÅ‚aszczyć, delikatnie rozciÄ…gnąć na duże placki. Na aluminiowej folii wysmarowanÄ… masÅ‚em ukÅ‚adać placki posmarowane mlekiem piec w rozgrzanym piekarniku (190° C) okoÅ‚o 15 min. lub na jasnozÅ‚oty kolor. Podawać ciepÅ‚e.
Proporcje dla 4 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności