Kuchnia turecka
1 średni bakłażan
1 średnia cebula drobno posiekana (ewentualnie szczypiorek lub dymku)
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki lub mięty
1/2 łyżki czarnego pieprzu
1-2 łyżki soli
3 łyżki oliwy lub oleju jadalnego
sok z cytryny lub sok rabarbarowy
1. Bakłażan opiekać w piekarniku lub na ruszcie do momentu przypalenia się skórki.
2. Wyjąć i obrać ze skórki, często przy tym zanurzając ręce w wodzie.
3. Bakłażany pokrajać w kostkę i utłuc na jednolitą masę (uwaga: nie używać naczyń metalowych, gdyż bakłażan sczernieje).
4. Sól i pieprz rozetrzeć.
5. Masę bakłażanową utrzeć z cebulą, sofą i pieprzem lub zmiksować:
6. Stale ucierając, wlewać stopniowo oliwę lub olej; aż masa zgęstnieje. Ilość oleju można zwiększyć, aby masa miała konsystencję majonezu.
7. Dodać zieloną pietruszkę i sok z cytryny lub rabarbaru.
8. Ochłodzić, ułożyć na liściach sałaty, podawać z białym pieczywem.
Proporcje dla 2-3 osób