<- Pasztet z cielęcinyLista potraw z grupy: PrzekąskiPasztet z dziczyzny ->

PDF Drukuj

Pasztet z dorsza

Dodano: 2010-01-01 17:23:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1395 razy.



50 dkg dorsza patroszonego, bez głowy
sól
10 dkg słoniny
imbir
3 dkg słoniny
gałka muszkatołowa
3dkg pietruszki
papryka
7 dkg cebuli
tłuszcz i bułka tarta do formy
1/2jaja
5 dkg bułki czerstwej pszennej
1 łyżeczka manny

Dorsza oczyścić, zdjąć z niego skórę, mięso skropić octem. Ugotować 1/4 litra wywaru z selera, pietruszkii i części cebuli, odcedzić, posolić; na wywarze udusić rybę; wyjąć, osączyć, obrać z ości. Słoninę pokrajać, wytopić, włożyć resztę pokrajanej cebuli i udusić ją nie rumieniąc. Bułkę namoczyć w wywarze z ryby, odcisnąć. Zemleć rybę wraz z bułką, warzywami z wywaru i uduszoną cebulą. Do masy rybnej dodać przyprawy do smaku i mannę, wyrobić ją. Formę budyniową (lub rondelek) wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, nałożyć masę i ugotować pasztet w parze (lub zapiec w rondelku).
Podawać na gorąco lub na zimno z ostrym sosem.



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności