<- Galareta krzepnąca bez żelatyny
Lista potraw z grupy:
Przekąski
Galareta z nóżek cielęcych lub wieprzowych ->
PDF
Drukuj
Galareta mięsna do zalewania
Dodano: 2010-01-01 17:23:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1379 razy.
30 dkg kości cielęcych kruchych stawowych i nóżek cielęcych
5dkg marchwi
ziele angielskie
5dkg selera
sól
5dkg żelatyny
5 dkg pietruszki
liście bobkowe
ocet
5 dkg cebuli
3 białka do klarowania
Kości opłukać, porąbać, zalać wodą i powoli gotować 2 godziny. Warzywa opłukać, oczyścić, włożyć do kości, dodać przyprawy; ugotować, odtłuścić i wygotować do 1,25 litra objętości. Do wywaru dodać sól, ocet do smaku, rozpuszczoną żelatynę. Galaretę sklarować białkami, wynieść w chłodne miejsce; gdy krzepnie, zaczynać zalewanie.
Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach
MM
Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności