<- Paszteciki z drobiu w koszyczkachLista potraw z grupy: PrzekąskiPaszteciki z jaj w muszlach ->

PDF Drukuj

Paszteciki z grzybami

Dodano: 2010-01-01 17:23:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1092 razy.



Ciasto półkruche:
30 dag mąki
9 dag margaryny
2 żółtka
jajo
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół jaja do smarowania ciasta
sól
tłuszcz do wysmarowania blachy
Nadzienie:
6 dag grzybów suszonych
2 cebule
łyżka tłuszczu,
czerstwa bułka
1,5 łyżki bułki tartej
sól
pieprz

Mąkę przesiać z proszkiem spulchniającym, dodać tłuszcz, posiekać razem, dodać żółtka, jajo, śmietanę i sól. Ciasto dokładnie wyrobić i ochłodzić. Wałkować na grubość 0,5 cm, formując prostokąt długości 30 cm i szerokości 10 cm. Ugotować grzyby na nadzienie, usmażyć cebulę, bułkę namoczyć w wywarze z grzybów, odcisnąć. Grzyby i bułkę zemleć w maszynce, dodać cebulę i bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. Nadzienie w kształcie wałeczka nałożyć na przygotowane ciasto 2 cm od brzegu, zwinąć ciasno, lekko spłaszczyć, zrobić kratkę tępą stroną noża. Posmarować roztrzepanym jajem, krajać ostrym nożem w prostokąty, kwadraty lub romby. Ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Nakłuć widelcem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku. Gorące zdjąć z blachy, ułożyć na półmisku. Podawać do zup czystych lub jako przekąskę.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności