Kuchnia chińska
8 jaj
3 szklanki wody
1 łyżka sosu sojowego
1 anyż gwiazdkowaty, 1/2 łyżeczki anyżu lub włoskiego kopru
2 łyżeczki soli
2 łyżki zielonej lub czarnej herbaty
Jaja ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie. Lekko uderzać skorupki nożem tak, aby całe jajo pokryło się delikatną siecią pęknięć, włożyć do rondla. Dodać pozostałe składniki, zamieszać, doprowadzić do zagotowania na dużym ogniu, zmniejszyć płomień, gotować na bardzo małym ogniu 2-3 godz., w razie potrzeby dolewać wody, jaja muszą być pokryte płynem. Zestawić z ognia, pozostawić jaja w płynie przynajmniej przez 8 godz. Krótko przed podaniem jaja obrać ze skorupek, pokrajać wzdłuż na połówki lub ćwiartki. Podawać na przystawkę same, skropione sosem sojowym lub z zimnymi mięsami.
Proporcje: na 8-16 porcji