<- Zupa cebulowa 3Lista potraw z grupy: ZupaZupa cebulowa 5 ->

PDF Drukuj

Zupa cebulowa 4

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 6540 razy.


PRODUKTY
* 0,5 kg cebuli
* łyżka masła
* litr rosołu z kostki
* 10 dkg startego żółtego sera
* kilka koromek pieczywa przennego
* sól i pieprz

* Cebulę obrać i pokroić w krążki.
* Cebulę dodać do gotującego się rosołu. Dołożyć masło, pieprz i sól.
* Gotować przez 30 minut.
* Pieczywo pokroić w kostkę i opiec na patelni aż lekko zbrązowieją (uzyskamy w ten sposób grzanki).
* Zupę podawać gorącą. Wsypać do każdej czarki łyżkę stratego źółtego sera i dodać garść grzanek.
P.S.

Sorki, ale jedna łyżka masła to stanowczo za mało. Co najmniej trzy, albo pół na pół masło z oliwą z oliwek, tak robią na południu Francji skąd ten przysmak pochodzi.
Nadesłał(a): Dada <dada1@o2.pl> 2006-03-18 10:03:11

ja wzielam do tej zupy 5 cebul skroilam w kostke i zesmazylam na polowie paczki masła na szklisto. dodalam podziabany chleb (tak tak przepis irlandzki) oraz przyprawy sol, pieprz, magie. Jak chleb sie namoczyl calosc wystudzilam i zmielilam w maszynce. Zalałam potem cebule 2 litrami wywaru na włoszczyznie i kurczaku (poprzedniego dnia robilam pasztet). Nastepnie dodałam szklanke mleka i jak sie zagotowano na wyłaczonym juz gazie 2 żółtka. Do tego na masełku zrobiłam grzanki z angielki. Zupę gorącą wlałam na talerze wrzuciłam odrobine startego żółtego sera (i bez zapiekania) podałam z grzankami. Całość wyszła palce lizać. Zupka pyszna.
Nadesłał(a): Agnieszka 2008-05-29 15:05:00


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności