Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 6771 razy.
40 dag (2 szklanki) mąki,
10 dag margaryny,
15 dag (8 łyżek) cukru,
szklanka mleka,
2 jaja,
łyżeczka sypkiego amoniaku,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
tłuszcz do blachy
Mleko zagotować. We wrzącym rozpuścić amoniak, ostudzić. Jaja utrzeć z cukrem i margaryną, dodać przesianą mąkę, ostudzone mleko i cukier waniliowy. Szybko zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencje ciasta pierogowego) i pozostawić w lodówce do następnego dnia. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wykroić małe ciasteczka, ułożyć je na lekko natłuszczonej blasze i piec w gorącym piekarniku, aż się zrumienią. Amoniaczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu przez dłuższy czas.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Witam
Dziwny ten przepis ,znam i robie amoniaczki już od dawna i cały sukces tych ciastek to to że robie je bardzo szybko, zamiast mleka daje jajko i nie czekam cały dzień.Sprawdze napewno twój przepis ,może będą lepsze!pozdrawiam aga Nadesłał(a): aga <a_bartnik@poczta.fm> 2006-01-26 13:01:42