Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 7052 razy.
20 dag (1 szklanka) mąki pszennej,
20 dag (niepełna szklanka) mąki ziemniaczanej,
20 dag margaryny,
30 dag (1 1/2 szklanki) cukru,
4 jaja,
3/4 szklanki mleka lub śmietany,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
1 łyżka kakao,
tłuszcz i tarta bułka do formy
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, mąkę (obydwa gatunki) przesianą z proszkiem do pieczenia i ucierać do uzyskania puszystej masy. Masę połączyć z mlekiem Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. 2/3 ciasta wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Resztę ciasta wymieszać z kakao i wylać na wierzch jasnego ciasta. Piec około 45 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
45 min w temp. 180*C to trochę za krótko, w średniej tortownicy ciasto wyrosło bardzo ładnie, ale na samej górze było jeszcze nie dopieczone. Proponuję piec 60-75 min Nadesłał(a): Wilk_pl <zbyszek-n@o2.pl> 2005-11-12 19:11:57
...no i niestety zrobił sie zakalec :( Nie mniej jednak w smaku ciasto SUPER! Będę musiał uważać następnym razem, zeby za wcześnie nie wyjmować ;-) Nadesłał(a): Wilk_pl <zbyszek-n@o2.pl> 2005-11-14 14:11:58
a ile proszku do pieczenia? Nadesłał(a): 2006-04-15 14:04:35