Kuchnia indyjska
1 średni obrany świeży ogórek
1 średni pomidor
1 mały ziemniak
1 szklanka jogurtu lub zsiadłego mleka
sól i pieprz do smaku
sproszkowana papryka
szczypta cumin lub kminku
Ziemniak wyszorować, ugotować w łupinie, przestudzić, obrać i pokrajać w kostkę. Ogórek przekroić wzdłuż, usunąć nasiona, pokrajać w małą kostkę, tak samo pokrajać pomidory. Wymieszać pokrajane w kostkę ogórki i pomidory, odstawić na 10 min., odlać nadmiar soku. Do jogurtu dodać sól, pieprz i cumin lub kminek. Jarzyny polać jogurtem z przyprawami, wymieszać. Wstawić pod przykryciem do lodówki na 1-2 qodz. Sałatkę podawać bardzo zimną posypaną papryką, jako dodatek do curry lub potraw indyjskich i pakistańskich.
Proporcje dla 2-3 osób