<- SOS CHRZANOWY NA RÓŹOWOLista potraw z grupy: SosySos chrzanowy wykwintny ->

PDF Drukuj

Sos chrzanowy na zasmażce ze śmietaną

Dodano: 2010-01-01 17:34:06
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1250 razy.



6 dkg chrzanu cukrowego
20 dkg śmietany
kwasek cytrynowy
sól
4 dkg masła
cukier
4 dkg mÄ…ki
ocet
1/2 szklanki rosołu (lub wody)
(I-2 żółtka)

Chrzan utrzeć, skropić roztworem kwasu cytrynowego. Stopić masÅ‚o, dodać mÄ…kÄ™, chwilÄ™ podsmażyć, nie rumieniÄ…c zasmażki. ZasmażkÄ™ rozprowadzić Å›mietanÄ…, mieszajÄ…c zagotować, jeżeli za gÄ™sta, rozrzedzić mocnym rosoÅ‚em (lub gorÄ…cÄ… wodÄ…), dodać chrzan do smaku, sos zagotować mieszajÄ…c go. Sos przyprawić solÄ…, octem i cukrem do smaku. Przed wydaniem można go wymieszać z żółtkami. Podawać do sztuki miÄ™sa, ozora, ryby gotowanej lub sauté, jaj gotowanych, potraw jarskich, zwÅ‚aszcza z ziemniaków, i używać do zapiekania miÄ™sa gotowanego i ryb.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności