Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 6196 razy.
20 dag (1 szklanka) mąki,
10 dag masła roślinnego lub margaryny,
1/2 łyżeczki soli,
cukier waniliowy,
1/4 szklanki wody,
5 dag (3 łyżki) cukru do ciasta,
1 kg jabłek,
12-15 dag (6-8 łyżek) cukru do jabłek,
tłuszcz do formy
Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z tłuszczem, dodać sól cukier (3 łyżki), i zagnieść ciasto. Przetrzymać je w lodówce przez około 30 min. Część jabłek (około 60 dag) obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze części, włożyć do rondla, dodać 35 łyżek cukru, 1/4 szklanki wody i rozsmarować na marmoladę. Ciasto rozwałkować na okrągły placek, umieścić w wysmarowanej tłuszczem tortownicy tak, żeby oklejało jej boki na wysokość 34 cm Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Resztę jabłek obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cieńsze cząsteczki. Ułożyć je spiralnie na wierzchu masy jabłecznej, tak żeby cząstki zachodziły na siebie. Układanie zacząć od środka. Ciasto posypać pozostałym cukrem zmieszanym z cukrem anilinowym i skropić 2-3 łyżkami wody. Piec w średnio gorącym piekarniku około 50 min.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Co za dziwny dlamnie przepis napewno niesmakuje bedzie byle jaki a gdzie sa jaka do tego ciasta . Nadesłał(a): Ada <ada12m@poczta.fm> 2006-09-08 12:09:27