<- Podprawianie zup owocowych mąką ziemniaczanąLista potraw z grupy: ZupaPodprawianie zup zasmażką ->

PDF Drukuj

Podprawianie zup śmietaną

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1716 razy.



Ze względu na wysoką wartość witaminową śmietana i śmietanka nie powinny być zasadniczo gotowane po dodaniu do zupy. Śmietana i śmietanka są dobrym źródłem witaminy A, która jest dość odporna na utlenianie zachodzące w czasie ogrzewania produktów. Straty spowodowane jednorazowym zagotowaniem śmietany nie są duże, dodatek więc surowego nabiału do zup należy stosować tylko wtedy, jeżeli mamy pewność, że pochodzi on od krów zdrowych, pozostających pod kontrolą weterynaryjną. Obecnie w handlu jest śmietanka butelkowana pasteryzowana, którą można bez obawy spożywać na surowo; śmietankę tę można ukwasić.

1 i 1/4 litra zupy
3 dkg mąki
1/1 - 1 szklanki śmietany

Przygotowaną do wykończenia zupę zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną małą mątewką (rogalką), aby nie było grudek. Wlać do śmietany trochę wrzącej zupy i wymieszać. Śmietanę mąką wlać da reszty zupy i następnie zagotować lub mąkę wymieszać z wadą, wlać do zupy i zagotować. Śmietanę pasteryzowaną rozdzielić wprost na talerze.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności